Gayrimenkul alım satımlarda, tapuların el değiştirmesinde ödenen vergiler ve harçlar vardır. Bu vergiler, beyan edilen satış tutarının binde 20 alıcı, binde 20 satıcının ödemesi gereken toplam binde 40 tapu harcıdır. Bir de her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen tapu devir işlemlerinde ödenen ‘’Döner Sermaye Hizmet Bedeli’’dir.
Ayrıca çoğu kişilerin bilmediği, gayrimenkul satışı sonrasında satıcının ödemesi gereken ‘’Gayrimenkul Değer Artış Kazancı’’ vergisi vardır. Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerini, edinim tarihinden başlayarak beş yıl geçmeden satmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak adlandırılır. Örneğin; Gayrimenkulü 01.02.2024 tarihinde 3.000.000 TL alındığında genelde Belediyenin belirlediği 200.000 TL rayiç bedeli gösterilerek tapu harcı yatırılır. Fakat beş yıl geçmeden 1 yıl sonra 01.02.2025 tarihinde sattığınızda alıcı kişide 2.000.000 TL kredi kullanmak istediğinde, en az çektiği kredi tutarı kadarını satış bedeli olarak göstermek zorundadır. Bu da satıcının 200.000 TL ya aldığını beyan ettiği gayrimenkulü 2.000.000 TL ya sattığını beyan etmesiyle 1.800.000 TL kazanç sağlamış olacaktır. Bu elde edilen kazanç gelir vergisine tabidir. 2024 yılına ait istisna tutar ve enflasyon endeks artış oranı düşüldükten sonra geri kalan kazanç miktarına vergilendirme dilimlerine göre satıcı yaklaşık %27 vergilendirme oranı ile 440.000 TL gibi bir tutar gayrimenkul değer artış kazanç vergisi ödemek zorundadır.
Elde edilen kazanç tutarları yıllık istisna tutarların altında ise vergi ödenmez. İstisna tutarların üzerinde ise istisna tutar çıktıktan sonraki kalan miktara, takip eden yılın mart ayının yirmi beşinci gününe kadar beyan edilerek gelir vergisi olarak ödenir. Ancak; bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin elde edilme tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar bu kapsamda vergilendirilmemektedir. Değer artış kazançları istisna tutarları her yıl gelir idaresi başkanlığının internet sitesinde açıklanmaktadır. Gayrimenkul alım satım işinin devamlı yapılması durumunda elde edilen gelir, değer artış kazancı olarak değil, ticari kazanç olarak vergilendirilmektedir.
Herhangi bir gayrimenkul firmasından profesyonel destek almadan gayrimenkulünü kendisi satmak isteyen mülk sahiplerinin, bu değer artış vergisini bilmediklerinden, satış sonrasında kendilerine yüklü miktarda vergi çıkmaktadır. Vergi çıktığını ve ödemesi gerektiğini bilmediğinden, ileriki yıllarda katlanmış yüklü miktarda cezalı vergi ile şok olmaktadırlar. Profesyonel Gayrimenkul danışmanları alım, satım, kiralama hizmetinizin yanında sizlere hukuki ve vergisel sorumluluklarınız hakkında da danışmanlık hizmeti vermektedir. Bu ve bu tür durumlara maruz kalmamak için her gayrimenkul sahibinin alım satımlarda profesyonel gayrimenkul danışmanlarından destek alıp birlikte çalışmaları kendilerinin yararına olacaktır.