Yıllarca çalışıp kazanarak yapılan birikimlerden sonra bir konut sahibi olmak istendiğinde kayıplar yaşayıp hayal kırıklığına uğramamak için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti yönetmeliği tüketicileri, satıcıları ve emlakçıları koruma amaçlı çok önemli düzenlemeler getirmiştir. Son olarak da sahte ilanların önüne geçilmesi için mülk sahibinin izni dahilinde onay alındığını belirten e-Devlet’ten onaylanan (EİDS) Elektronik İlan Denetleme Sistemi yürürlüğe konmuştur. Fakat bu uygulamaların tam olarak yürürlüğe girip uygulanması, insanlarımızın öğrenip bilinçlenmesi için biraz zaman geçmesi gerekecektir.
Öncelikle hayalini kurduğunuz almak istediğiniz konutun ailenize uyması gereken kriterleri belirlemeniz gerekecektir. Bunlar öncelik sırasına göre: bütçe limitiniz, aile yaşam standartlarınıza uygun bölge seçimi, işinize uzaklığı, çocuğunuzun okul durumu, alışveriş, sağlık ve ulaşım imkanlarını dikkate almanız yararınıza olacaktır. Elbette ki bütün kriterleri bütçenize göre hepsini bir arada bulamayabilirsiniz. Bütçe limitinize göre bazı kriterlerinizi elemek zorunda kalabilirsiniz.
Araştırıp bulduğunuz evin bina yaşını, iskân ve imar durumunu, net brüt metrekaresini, aidat miktarını, kredi kullanılacak ise krediye uygunluğu, içerisinde kiracı var ise satış sonrası çıkıp çıkmayacağını, çevre metrekare fiyat analizini, içerisine yapılacak gerekli tamiratın tahmini maliyetini, anlaştığınız ev tapusunun kimin adına kayıtlı olduğunu, tapu sahibinin anlaştığınız kişi ile bağlantısını, üzerinde haciz olup olmadığı gibi özellikleri araştırmanız gerekecektir. Bahsi geçen incelemeleri yaptıktan sonra satış sözleşmesi yapmadan ayaküstü kesinlikle kapora vermeyiniz. Satış sözleşmesine satıcının yapması gereken bir eksik durum varsa yazdırmanız, en fazla %5’i geçmeyecek miktarda verdiğiniz kapora miktarını, sizin veya satıcının cayması durumunda karşı tarafın mağdur olmaması için cayma bedelini belirtmeniz gerekmektedir. Ayrıca kredi kullanacaksanız kredinin onaylanmaması durumunda kaporanızın iadesini sözleşmede belirtebilirsiniz. Kaporayı banka üzerinden transfer yaparak açıklama bölümüne ada, parsel, kat ve bağımsız bölüm numarasını yazdıktan sonra satış kapora bedeli diye belirtilmelidir. Aksi bir anlaşmazlık durumunda kapora dekontunun ibrazı ile ilamsız icra takibi başlatarak kaporanızı geri alma imkanınız olacaktır.
Sıfır ev almak istediğinizde ilk yapmanız gereken, bilinen tanınmış inşaat şirketlerinin projelerinden tercih yapmaktır. Yoksa seçtiğiniz projenin inşaat şirketini araştırmanız gerekecektir. Şirketin önceki yaptığı projelerle İnşaat şirketi hakkında en önemli bilgiye ulaşmış olursunuz. Anlaştığınız müteahhit ile yapacağınız sözleşmeyi üşenmeden okuyup iyi anlayın. Proje yapımı devam ediyorsa müteahhittin yapması gerekenleri, teslim tarihini ve iskanın alınması hususunu sözleşmede muhakkak belirtiniz.
Öncelikle kesin kararınızı verdiğiniz vazgeçmeyeceğiniz gayrimenkul için sözleşme yapma yoluna gidiniz. Hem ikinci el hem sıfır ev satış sözleşmelerinde, sizin vazgeçmeniz halinde kaporanız yanıyor. Fakat karşı tarafın vazgeçmesi durumunda kaporanız iade ediliyor. Karşı tarafa herhangi bir yaptırım genelde yazılmamaktadır. Bu durumu önlemek için sözleşmeye her iki taraf için de cayma bedeli miktarını kesinlikle belirtiniz.
Yıllarca yaptığınız birikimlerin bir anda elinizden uçup gitmemesi ve yukarıda bahsi geçen incelemeleri %2 hizmet bedeli karşılığında sizin adınıza detaylı incelemesini yapan taşınmaz ticareti yetki belgeli profesyonel emlak ofisi ve danışmanları ile çalışmanız, sizin yüzde yüz birikiminizin güvencesi olacaktır.