![]() |
Tweet |
BAŞKAN YILDIZ: KİMYASAL MÜCADELE YERİNE BİYOLOJİK MÜCADELE YAPILACAK
BAŞKAN YILDIZ: BİR DAYANIŞMA ÖRNEĞİ SERGİLİYORUZ
BAŞKAN YILDIZ: ÇİFTÇİMİZİN ÖRGÜTLENMESİ İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ
Toroslar Belediyesi, yöre çiftçisinin korkulu rüyası haline gelen Akdeniz meyve sineğiyle toplu mücadele için önemli bir adım attı. Belediyenin temin ettiği 120 bin adet tuzağın köylülere dağıtımına başlandı. Bu yöntem sayesinde kimyasal ilaç kullanımı azalacak, Akdeniz meyve sineğine karşı biyolojik mücadele verilecek. Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, “Toroslar Belediyesi olarak, çiftçilerimizin, ürettikleri ürünler üzerinde söz ve karar sahibi olabilmeleri için elimizden geleni yapacağız. Taşın altına elimizi koyacağız. Bu Akdeniz sineği belasını defettikten sonra bu iş burada bitmeyecek. Daha birçok projemiz var” dedi.
Geçtiğimiz Ocak ayında bir ilki gerçekleştirerek Toroslar Tarım Çalıştayını düzenleyen Toroslar Belediyesi, o çalıştayda üreticilerin dile getirdiği sorunları ve çözüm önerilerini dikkate alarak önemli bir projeye imza attı.
Yöre çiftçisini uzun süredir mağdur eden, meyve üretimine büyük zarar veren Akdeniz meyve sineğiyle toplu mücadele ile için çiftlere maliyetin yarısı belediye tarafından karşılanacak şekilde tuzak dağıtımı başladı.
“TARIMSAL ÜRETİM YOKSA YAŞAM DA YOK”
Toroslar’a bağlı tüm köylerde yapılacak dağıtımlar için Dalakderesi’nde bir tören düzenlendi. Burada çiftçilere seslenen Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, tarımı stratejik bir sektör olarak gördüklerini belirterek “İnsanlar evlerinde televizyonları yoksa yaşayabilirler. Evlerinde masaları, sandalyeleri yoksa da yaşayabilirler. Hatta evlerinde buzdolapları, bilgisayarları yoksa da hayatlarını devam ettirebilirler. Ama tarımsal üretim yoksa yani soframızda gıda, tabağımızda yemeğimiz yoksa, bardağımızda suyumuz yoksa yaşamımızı devam ettirme şansımız yok. Dolayısıyla tarımsal üretim yani özünde gıda üretimi bu kadar stratejik bu kadar önemli bir çalışma alanı” dedi.
“DAYANIŞMA ÖRNEĞİ DE SERGİLİYORUZ”
Akdeniz meyve sineğiyle kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadeleyi önceleyen tuzaklar dağıtacaklarını ifade eden Başkan Yıldız, “Şimdi bugün burada aslında sadece biyolojik mücadeleyi önceleyen bir tuzak dağıtmıyoruz. Aslında bir şeye örnek de olmaya çalışıyoruz. Birlikte dayanışarak sorunlarımızı çok daha kolay aşabileceğimiz örneğini de burada yaşamaya çalışıyoruz. Çünkü ben biliyorum ki bizim üreticilerimizin, köylülerimiz geçen yıllarda yoğun bir şekilde bu Akdeniz sineği ile mücadele etmek için çaba sarf ettiler. Bu iş için çok fazla emek harcadılar, çok fazla zaman harcadılar, çok fazla da para harcadılar. Ama istedikleri gibi bir sonuç elde edemedikleri gibi eğer üretmeyi başarabilmişlerse sineğin gazabından meyvelerini ya da sebzelerini kurtarabilmişlerse kurtardıkları sebzeleri de maalesef çok fazla kimyasal atıklı meyveler ya da sebzeler oldu. Dolayısıyla aslında biz bugün burada hem dayanışarak toplu bir mücadele yürüterek Akdeniz sineğine karşı ciddi bir mücadele geliştireceğiz ve umarım yok edeceğiz, aynı zamanda toplu mücadelenin dayanışmayla yapılan mücadelenin de gerçekten bireysel olarak yapılan, bireysel olarak verilen mücadeleden çok da başarılı sonuçlar elde edebileceğimizi hep beraber göreceğiz” dedi.
“KİMYASAL MÜCADELE YERİNE BİYOLOJİK MÜCADELE”
Tarımda kullanılan kimyasal ilaçların sağlığa ve çevreye olası zararlarına dikkat çeken Başkan Yıldız, Türkiye’nin ihraç ettiği birçok meyve-sebzenin kimyasal ilaç kalıntıları nedeniyle geri gönderildiğine değindi.
Yıldız, “Artık yavaş yavaş bu kimyasal mücadeleden vazgeçip biyolojik mücadeleye dönmemiz lazım. İşte bu fenomen tuzakları diye tarif ettikleri tuzaklar da en azından benim anladığım o bu biyolojik mücadelenin bir parçası. Ve gerçekten başarılı olacağı kanaatindeyim ben. Eğer her birimiz bahçelerimize bunu asmak konusunda direnç göstermezsek ve bu fenomen tuzakları bahçelerimizi asarsak ben mutlaka bir sonuç elde edeceğimizi düşünüyorum. Çünkü dayanışmalı olarak yapılan, birlikte yapılan bir mücadelenin sonuç almaması gibi bir durum söz konusu değil. Biz mutlaka bunu başaracağız, başarırız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“HEM ÇİFTÇİLER HEM YAYLACILAR BU TUZAKLARI KULLANMALI”
Toroslar’da ekili dikili arazi miktarının 30 bin dekar olduğunu kaydeden Başkan Yıldız, “Hocalarımızın bize söylediği eğer toplu mücadele yapılırsa her bir dekarda 4 tane fenomen tuzağının yeterli olacağı yönündeydi. Öyleyse dedik biz Toroslarımızda 30 bin dekarlık bahçe için 120 bin tane fenomen tuzağı temin etmemiz gerekir. Ve arkadaşlar Şubat ayı itibariyle ihaleye çıktılar, gelmeye başladı yavaş yavaş. Tahmin ediyorum bu birkaç tur daha gelecek. İlçemize, ilçemizin coğrafi durumuna göre, yani yüksekliğimize göre, hava şartlarına göre de tahmin ediyorum mayıs ayının sonuna kadar 120 bin tane tuzağı Toroslar'daki bütün bahçelerimize asmış olacağız. Toroslarımız çok ciddi bir yayla turizmi merkezi. Yani yazın 200 binin üzerinde hemşehrimiz Toroslar'daki yaylalardaki evlerine çıkıyorlar. Bunların da her birinin evinin önünde birkaç tane de olsa ağaçları var mutlaka. Biz o hemşehrilerimizin de bu tuzaklardan alıp takmalarını öneriyoruz. Şu sebepten çünkü çiftçilerimizin tuzaklarından kaçan Akdeniz meyve sinekleri oralarda kendilerini koruyorlar. Oralarda kendilerine yeniden yuva yapıyorlar. Dolayısıyla ilçemizde bulunan 30 bin dekar alanın tamamında bu fenomen tuzaklarının asılması gerekiyor. Yazlık turizmi için gelen hemşehrilerimizin de mutlaka bu tuzaklardan, bahçelerindeki ağaçlara asmaları gerekiyor” dedi.
“ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENMESİ İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ”
Çiftçiyle ekonomik ilişki içinde olan tüm kesimlerin örgütlü olduğunu, çiftçinin ise örgütsüz olduğunu vurgulayan Başkan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bundan sonra bundan sonra Toroslar Belediyesi de taşın altına elini koyacak. Yani çiftçilerimizin örgütlenmesi konusunda onların bir kooperatif etrafında bir araya getirilmesi konusunda Toroslar Belediyemiz de elini taşın altına koyacak. Biz de Toroslar Belediyesi olarak diyoruz ki, çiftçilerimizin, üreticilerimizin örgütlü olabilmeleri için, ürettikleri ürünler üzerinde söz ve karar sahibi olabilmeleri için elimizden geleni yapacağız. Taşın altına elimizi koyacağız. İlkini başlattık. Bu Akdeniz sineği belasını defettikten sonra bu iş burada bitmeyecek. Daha birçok projemiz var. Şubat’ın dördünde ve beşinde bir çalıştay yapmıştık. Oradan ciddi sonuçlar çıktı. Oradan çiftçilerimizin çıkarttığı sonuçları, bilim insanlarının yine çiftçi örgütlerinin çıkarttığı sonuçların tamamını biz bir biçimde yaşama geçirmek için elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz.”
ZİRAAT ODASI BAŞKANI YILMAZ: BELEDİYELERE ÖRNEK OLACAK
Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da törende yaptığı konuşmada “Başta belediye başkanımıza, bu konuyla ilgili emeği geçen bütün personelimize, tarımsal daire müdürümüze, yani belediyemize çiftçilerimiz adına sonsuz teşekkür ediyorum. Bu çok güzel bir örnek olacak diğer belediyelere de. İnşallah önümüzdeki yıllarda Akdeniz meyve sineği belasından bu çalışmalar neticesinde tez zamanda kurtuluruz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
ZMO BAŞKANI ÖZKAYA: ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERECEĞİZ
Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Okan Özkaya da “Toroslar belediyesi, seçimin hemen akabinde Büyükşehir Belediyesi ve diğer paydaşlarla çok sayıda çalıştay yaptı. Buna ziraat mühendisleri odası olarak hep katılım gösterdik. Çiftçilerimiz ve diğer paydaşların hepsi katıldı. Burada Torosların özellikle tarımsal üretim anlamındaki sıkıntılarını, sorunlarını paylaştık. En büyük sıkıntılardan bir tanesi Akdeniz Meyve sineğiydi. Bununla alakalı çok ciddi aksiyonlar alındı. Hale hazırda elimizden gelen bütün desteği vermek için buradayız” dedi.
MBB TARIM DAİRE BAŞKANI ŞAHUTOĞLU: ÇEVREYE DUYARLI BİR ÇALIŞMA
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Abdullah Selçuk Şahutoğlu da “350 çeşit ürünün zararlanma gördüğü bir zararlıdan bahsediyoruz. Akdeniz meyve sineği ile ilgili yapılan mücadelelerde yoğun bir kimyasal kullanımı ile beraber aslında Akdeniz meyve sineğiyle mücadele etmeye çalışırken bir yandan da çevreye zararlar veriliyor. Bu yönden de Toroslar Belediyesini ayrıca tebrik ediyorum. Dağıtmış oldukları ve seçmiş oldukları yöntem ile beraber kitle yakalama tuzağı ile yöntemiyle hem çevreye duyarlı hem kimyasal kullanımını azaltıcı bioteknik temelli bir mücadele beraber de doğanın da aslında dostu olduklarını ve doğaya verdikleri önemi de gösteriyorlar” ifadelerini kullandı.
ÜRETİCİLER MEMNUN
Dalakderesi Mahalle Muhtarı Armağan Doğan, “Başkanımızın özellikle tarıma çok önem gösterdiğini biliyoruz. Çok güzel bir hizmet. Halkımız da bundan çok memnun. Çiftçi meyvesini yetiştiriyor, Akdeniz meyve sineğinden dolayı satamıyor, meyvesi çürüyor. Başkanımızı bu konuda takdir ediyorum duyarlı olmasından dolayı” dedi.
Dalakderesi Mahallesi sakinlerinden Recai Keser, “Böyle bir programın kırsalda yapılmasından dolayı çok memnuniyet duyuyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve Toroslar Belediyesi olsun. Bilgilendirme açısından çok iyi oldu. Buralarda Akdeniz meyve sineği ile mücadele var. Baş edilemiyor. Haftada birden millet 3 güne bire indirdi ilaçlamayı, şeftali ve cennet meyve döneminde olsun. Çok büyük sıkıntı çekiyoruz. Mücadelede bu tuzaklar çok önemli. Böyle bir şeyden çok memnun olduk. Vatandaşın ayağına kadar gelip bilgilendirdikleri için herkes memnun” ifadelerini kullandı.
Evrenli Mahallesinden çiftçi Kemal Ümit Aktaş da “Sorunlarımız büyüktür, son günlerde don ve dolu olayında çiftçiler çok mağdur. Üretmek göğe merdiven dayamak gibi oldu. Sağ olsun belediyemiz çalışıyor, elinden geleni yapıyor. Bu tuzak iyi bir şey. İlaçlamayacağız, ilaç kalıntısı olmayacak ve fazla yorulmayacak çiftçi ama sonuçta bir maliyete dayalı. Bu çalışma güzel devamını dileriz” ifadelerini kullandı.
“EVİMİZİN ÖNÜNDE MAYDONOZ BİLE OLMUYORDU”
Üretici Aysel Günay “Bizim bahçelerde sinek sorunumuz uzun yıllardır oluyor. Sinek ne kadar ilaç verdiysek fayda olmadı o sene kestik ilaçları. Bu tuzaklardan dolayı daha çok verim alırız” derken üretici Senem Bal, “Dalakderesi köyünde yaşıyorum. Babam ve kayınbabam çitfçiydi. Akdeniz meyve sineğinden dolayı hiçbir şeyimiz kalmadı. Sağ olsun belediyemiz yardım ediyor. İnşallah bundan sonra daha iyi olur. Başkanımızdan çok memnunuz. Her şeyimize yardım ediyor. Bu sinekten evimizin önünde maydanozumuz bile olmuyordu. Kirazlardan meyve alamıyoruz kaç seneden beri” dedi.